top of page

Plăieșii de Jos

Centrul comunei Plăieșii de Jos, este situat la capătul sudic al Munților Ciucului, la marginea estică a Bazinului Kászon (Plăieșii de Jos), la 46 km de reședința de județ Miercurea Ciuc. În documentele din 1614 Kászonfelsőfalu a fost cel mai mare și mai populat sat din Secuime, care s-a împărțit mai târziu în două zecimi, formând astfel Kászonfeltíz și Kászonaltíz, lângă satul Imper. Aceste trei sate sunt cunoscute și sub numele de Nagykászon, deoarece formează o parohie (din 1701 până în 1702, parohia Kászonjakabfalva și Kászonújfalvu s-au separat din această comunitate). Cele trei sate sunt încă mândre de biserica lor comună, care este situată pe colina Csere, fiind înconjurată de un zid de protecție cu bastioane.

 

Biserica gotică a fost construită pe temeliile unui predecesor romanic, după cum reiese din albia ei pătrată. Piscina de botez înalt de 69 de centimetri este, de asemenea, un monument romanic. Nava a fost extinsă între 1938 și 1942, când s-a format nava triplă actuală. Altarul vechi din secolul XIV și turnul construit în 1770 au rămas la fel. Clopotul a fost turnat în 1642. Locul de odihnă al strămoșilor din Nagykászon s-a format în jurul bisericii. Crucile cu sculpturi răsucite ale cimitirului, cu versuri poetice, atrag atenția vizitatorilor. În sat există și o mică căpâlnă, în care majoritatea credincioșilor participă la liturghie.

 

Piața principală recent renovată este centrul de cultură, viață publică și ospitalitate. Târgurile sunt organizate pe piață și fiecare eveniment important din sat începe aici. La mijloc se află un monument dedicat victimelor războaielor. Peisajul satului este colorat de multe străzi diverse. Printre clădiri și porțile sunt mai multe care sunt listate ca monumente.

 

Satul depune eforturi serioase pentru modernizarea clădirilor sale publice. Una câte una, școlile sunt renovate, cu sprijin financiar semnificativ din partea partenerului elvețian din Puplinge. Școala din Plăieșii de Jos a fost deja modernizată, iar copiii învață în săli de clasă bine dotate. Teatrul este una dintre cele mai populare activități extrașcolare. Influența sa s-a extins la întreaga regiune a Ciucului, s-a dezvoltat într-o mișcare culturală. Asociația Kazun a lansat în 2004 o întâlnire teatrală intitulată Actorii Mici al Ciucului, care a atras participanți din tot mai multe așezări. Organizatorii au câștigat mai mulți sponsori pentru cauza lor, astfel încât să poată ridica standardul an de an. Adevărata performanță depinde de copii și profesori. Cu toate acestea, grupurile entuziaști se străduiesc să fie cât mai bune, să obțină recunoaștere din partea colegilor și a juriului. De asemenea, succesul copiilor entuziaști și al instructorilor dedicați este demonstrat și de mișcarea de dans care s-a dezvoltat în Casin. Grupul de dansuri populare pentru copii Bóbiska a fost fondat în 1999, iar membrii săi s-au angajat să prezinte dansurile și tradițiile populare din regiune. În ultimii ani, au fost invitați în mai multe etape în străinătate și s-au întors acasă cu recunoaștere. Una dintre cele mai populare spectacole este piesa de teatru Nyergestető (Pasul Nyerges), care povestește un eveniment istoric.

 

 

 

Pasul Nyerges este una dintre cele mai cunoscute locuri din istoria poporului secuiesc cu multe victorii și înfrângeri. Aici, la 1 august 1849, cu o mână de oameni colonelul Tuzson János a încercat să oprească trupele ruse invadatoare. O cruce de piatră a fost ridicată pentru a comemora sacrificiul eroic al acestora. În acest loc se face comemorare de două ori în fiecare an, pe 15 martie și 1 august, de către cei din Plăieșii și cei din Ciucuul de Jos.

 

Cimitirul Eroilor este situat la aproximativ 100 de metri de monument, cu numeroase cruci, al căror număr crește de la an la an.

bottom of page