Iacobeni

La patru kilometri sud de centrul comunei se află satul Iacobeni. Biserica sa barocă a fost construită în 1808 în cinstea Duhului Sfânt și a dobândit forma sa actuală în 1816. În Iacobeni a fost o instituție de învățământ încă de la mijlocul secolului al XVII-lea ca școală catolică, care a fost transferată mai târziu în școală de stat.

 

Tururi de drumeție pot fi organizate în toate direcțiile din sat, priveliștea fiind extraordinară. Nu demult a fost o destinație populară de vacanță pentru turiști, un paradis pentru cei care au căutat vindecare. Exista o stațiune balneară renumită la aproximativ 5 km de sat. Efectele vindecătoare ale izvoarelor au fost recunoscute încă de la începutul secolului al XIX-lea.

 

Apa carbogazoasă cu litiu și iod, este recomandată ca leac pentru problemele stomacului. Mai întâi, în jurul izvorului Kászon Gyöngye a fost construită o piscină în aer liber, apoi apa a fost îmbuteliată cu numele de Salutaris și mai târziu a fost construită o baie termală. Există o potecă lungă cu un traseu aliniat de copaci care duce la izvorul Veresszék. Oaspeții sunt așteptați în dumbravă cu mese și bănci de lemn.

 

În timpul războiului, trecerea frontului a distrus aproape tot. După naționalizare, în 1948, numai stația de îmbuteliere a continuat să funcționeze până în 1990. Astăzi imobilele sunt în proprietate privată, fiind reconstruite băile Veresszék deschizând din nou poarta către turismul medical.

program cu publicul

Luni- Joi: ora 9-15 

Vineri: ora 9-13 

Se pot depune cereri pe toată perioada timpului de lucru.

Adeverințele și celelalte acte sunt eliberate de regulă în prima zi de luni și respectiv joi care urmează după ziua depunerii cererii.

contact

Comuna Plăieșii de Jos

str. Plăieșii de Jos, nr. 235

Cod poștal: 537235

Județul Harghita, România

tel/fax: 004 0266 333 010

© 2023 by HARMONY. Proudly created with Wix.com