top of page

Iacobeni

La patru kilometri sud de centrul comunei se află satul Iacobeni. Biserica sa barocă a fost construită în 1808 în cinstea Duhului Sfânt și a dobândit forma sa actuală în 1816. În Iacobeni a fost o instituție de învățământ încă de la mijlocul secolului al XVII-lea ca școală catolică, care a fost transferată mai târziu în școală de stat.

 

Tururi de drumeție pot fi organizate în toate direcțiile din sat, priveliștea fiind extraordinară. Nu demult a fost o destinație populară de vacanță pentru turiști, un paradis pentru cei care au căutat vindecare. Exista o stațiune balneară renumită la aproximativ 5 km de sat. Efectele vindecătoare ale izvoarelor au fost recunoscute încă de la începutul secolului al XIX-lea.

 

Apa carbogazoasă cu litiu și iod, este recomandată ca leac pentru problemele stomacului. Mai întâi, în jurul izvorului Kászon Gyöngye a fost construită o piscină în aer liber, apoi apa a fost îmbuteliată cu numele de Salutaris și mai târziu a fost construită o baie termală. Există o potecă lungă cu un traseu aliniat de copaci care duce la izvorul Veresszék. Oaspeții sunt așteptați în dumbravă cu mese și bănci de lemn.

 

În timpul războiului, trecerea frontului a distrus aproape tot. După naționalizare, în 1948, numai stația de îmbuteliere a continuat să funcționeze până în 1990. Astăzi imobilele sunt în proprietate privată, fiind reconstruite băile Veresszék deschizând din nou poarta către turismul medical.

bottom of page