top of page

Casinu Nou

Prima așezare la intrarea în bazinul Casin este Casinu Nou. După cum sugerează și numele său, una dintre cele mai tinere așezări, numele său a fost menționat pentru prima dată în 1477. Casinu Nou este situat pe malul pârâului Veszes, oferind o imagine de sat organizată și uniformă. Despre originea ei se presupune că Szilamér, fiul baronului Apor, a așezat aici locuitorii casinului.

 

În 1701 a fost construită o capelă de lemn în cinstea Sfântului Nicolae și în același timp așezarea a devenit o parohie independentă. Biserica a fost ridicată în 1792 și este înconjurată de un gard de protecție în 1826.

 

Există un monument în centrul satului. Crucea de piatră comemorează peste o sută de eroi, uciși în cele două războaie mondiale. În apropiere a fost înființată un muzeu sătesc, numită după Sfântul Nicolae. Memorialele din primul război mondial sunt expuse aici, care dețin comori muzeale. Articole populare și costume populare pot fi, de asemenea, vizualizate, toate oferind un scurt rezumat al obiceiurilor locale și al trecutului satului.

 

Locul Fântâna cu sare este un loc de agrement liber pentru turiști, cu apă balneară lângă. Este situat la marginea bazinului Kászon între Casinu Nou și Pasul Nyerges. Zona din jurul izvorului a fost construită recent din resurse proprii, cu ajutorul localnicilor. Este una dintre cele mai populare stațiuni de weekend ale localnicilor fiind un loc ideal pentru evenimente locale. Sursa de apă este specială în compoziție, conținând sulf și o cantitate mică de sare, excelentă pentru vindecarea diferitelor boli, ca baie sau ca leac pentru diabet.

bottom of page