top of page

Plăieșii de Sus

Cea mai nordică așezare a depresiunii este satul Plăieșii de Sus. Doar numerele de case indică faptul că este o așezare separată de satul Plăieșii de Jos. Are multe izvoare medicinale, iar apa Izvorului Sfântu Ștefan a fost îmbuteliată între 1893 și 1944. Izvorul Apa Ochiului este de asemenea curativă.

 

Aici pot fi observate obiceiurile tipice de construcție ale secuilor de grăniceri. Structura și forma porților sunt interesante: decorarea lor este puțin mai simplă decât în ​​alte așezări secuiești. La începutul secolului trecut, construcția porților din cărămidă a fost răspândită. Mai înainte multe porți erau din piatră. Acestea sunt mult mai mari și mai puternice decât porțile din lemn. Tradițiile, obiceiurile și evenimentele din Plăieșii de Sus sunt comune cu satele vecine. De câțiva ani găzduiesc o tabără de artă în zonă. Tabăra Minimum Party a fost lansat în 1996 de Asociația Studenților Maghiari din Cluj-Napoca.

Tabăra creativă de o săptămână a avut loc inițial în satul Iacobeni, apoi evenimentul a fost relocat în locul Tiszástő. Minimum Party are ateliere de fotografie, film, muzică, teatru experimental, literatură, estetică, orfevrărie și jonglerii. În plus, se țin prelegeri și forumuri cu profesioniști renumiți.

bottom of page